Fingerprint Cards

Fingerprint Cards veckoanalys, v 39

Månadsskiftet närmar sig med stormsteg. På onsdag är det den 1 oktober och detta innebär att vi får en ny stapel på månads charten. Ni som har läst mina tidigare analyser vet nu på ett ungefär hur jag tillämpar TA- metoden. Jag använder mig av alla tidsperspektiv på chartsen. Jag skulle råda nya besökare att läsa igenom dessa. Jag har i tidigare analyser varnat för potentiellt kursras i FPC så länge priset handlades under 48 kr. 34 kr och 26 kr nyckelnivåer vid eventuella kursfall. Allt finns dokumenterat, och dessa kurser uppnåddes under september. Jag vill  inte ta åt mig äran för nått, jag förutspådde inget jag följde bara indikationerna som uppvisades på TA. Mitt mål är att belysa att denna metod fungerar. Väcka intresset hos er och lära ut det jag kan. 
Mitt stora börsintresse började för ca 7 år sen. Första gången jag kom i kontakt med TA var efter att en person varnade mig för mina exponerade positioner i Lundin Mining. Jag viftade bort hans varningar och resultatet av detta vart att min portfölj decimerades med 50 %. Skadan var skedd och det enda som återstod att göra var att snitta ned inköpspriset med ytterligare köp.  Detta var en chansning och jag lyckades efter många sömnlösa månader vända förlusten till vinst.
Hoppas att jag inte gör nån besviken nu, jag har inga tjusiga akademiska meriter. Jag har lärt genom att observera marknaden och hur TA beter sig under många år. På denna hemsida kommer jag dela med av det viktigaste som jag har lärt, om jag klarar det så kommer ni också att göra det. TA kommer att slå er med häpnad, och kostar er inget annat än tiden det tar för att läsa sig igenom analysen. Hur träffsäkert TA är kommer ni även att inse i denna veckoanalys, låt oss börja.
Vi börjar med granska 1 D(dag, varje stapel motsvarar 1 handelsdag)) charten.

Bollingerband(BB) Lokalt pris utbrott, Mellersta BB, MA 50.
Bollingerband(BB) Lokalt pris utbrott, Mellersta BB, MA 50.

I rutan på denna chart ser ni de första tecknen på stabilisering av kursen efter det stora raset i FPC. Vi ser hur köparna försvarar priset mellan 26-28 kr. När köparna lyckades stabilisera fallet och skapa ett dubbelbotten var budskapet till säljarna tydligt. Hit men inte längre. Lägg märke till hur 32 kr agerade som ett lokalt motstånd till det gav vika. Här försökte säljarna göra samma sak som köparna tidigare, fast de ville skapa en dubbeltopp, en lokal säljsignal. Deras misslyckade försök återspeglas på kursen, kursen exploderar upp och stöter på sitt första motstånd vid mellersta BB(Bollingerband svarta linjer) vid ca 39-40 kr.
Dessa glidande medelvärden rör sig ständigt. I förra veckans analys var 39.80 kr en nyckelnivå, då detta representerade det mellersta BB. Om ni kikar längs upp på denna chart vid datumet, så ser vi att det mellersta BB nu har fallit till 39.38 kr. De som fortfarande är tveksamma till TA, titta gärna på hur priset dansar vid detta glidande medelvärde. 4 exakta träffar, dvs hela handelsveckan har präglats av detta glidande medelvärde. Eftersom priset svarar så bra här vet vi att mellersta BB är viktigt att hålla koll på.
Vad vi ser är att köparna börjar tveka lite smått. De har tagit kontroll över 2 viktiga nivåer. 39 kr och 39.40 kr( viktigt fibb nivå &  mellersta BB)
Köparnas tvekan ser man på staplarna, långa svansar på ovansidan betyder att de överger positioner. Lägre lokala toppar för varje handelsdag säger också kraften minskar. På denna chart står det och väger och det är kritiskt för båda sidor.
Om köparna visar fortsatt styrka och slår ut de lokala topparna vid ca 42 kr då kommer de vara inställda att nudda MA 50( den blåa linjen) 44 kr.

Fibbonacci nivåer,MA 20.
Fibbonacci nivåer,MA 20.

Priset ur ett annat tidsperspektiv, veckocharten. Här ser vi magin med TA. Har tidigare skrivit om Fibbonaccin. Denna indikator är riktigt bra att använda sig av i både upp/ned rekyler. Googla, finns mycket information att finna om det, fascinerande.
Jag har markerat ut viktiga fibb nivåer på denna chart,0%, 38.2 %, 50%, 61.8%,100%.
Ok låt os färska upp minnet. Vid kraftiga fall avvaktar jag på att priset skall stabiliseras. Priset stabiliseras i regel då ett dubbelbotten skapas. Jag gör så för att kunna tillämpa fibb metoden. Nu har jag en topp som börjar vid 54 kr och botten vid 25.50 kr.  I en upprekyl så 50 % en kritiskt nivå. 50 % återhämtning är det “normala” efter ett så kraftigt ras. Utmaning för köparna kommer ligga i att ta sig förbi ca 42.50 kr.
Om 61.8 % uppnås och passeras så är det ett bullish tecken. Köp dominans.
Under denna handelsvecka så testades dessa nivåer på öret, det kan inte bli mer exakt än såhär. Studera denna chart.
Mellersta BB(MA 20)  ligger vid 46 kr, vägen dit öppnas då köparna erövrar 42.50 kr.
Rent visuellt så kan vi dra 2 slutsatser av staplarnas formationer vecka 38 och 39. Under vecka 38 så bildas det en hammare(markerat i röd ruta). Hammar formationer är oftast bra tecken på att köparna samlar kraft. Under vecka 39 så följs denna hammarformation upp och bekräftas. Vad vi också kan se är att köparna visar svaghet i slutet av vecka 39, svansen på ovansidan. Stängningen på 50 % fibb gränsen gör vecka 40 till en rysare.

Viktiga motstånd,44.50kr, 48-49kr
Viktiga motstånd,44.50kr, 48-49kr

 

Slutligen så har vi månadscharten. Här motsvarar varje stapel 1 handelsmånad. Här ser vi logiken i Bollingerbanden. När 48 kr gav vika så var det nedersta BB(ca 26 kr) ett faktum. Det intressanta med FPC har varit att kursen svarade omedelbart på träffen. Vi har en ny stapel som kommer att skapas på onsdag. Är kursen på väg att träffa det mellersta BB vid ca 48 kr ? Logiken med BB tyder på det, men detta är inte något som skall tas för givet. Vi har en ” lokal topp” på månadscharten vid 44.50 kr och 49 kr. Ex på vad som händer när lokala toppar slås ut ser ni i början av denna analys, samma tankesätt fast längre tidsperspektiv.
Som ni märker i denna analys, så är det motstånden som utmärker sig över många tidsperspektiv. Att kursen har förlorat så mycket är inte något som kommer gå helt ostraffat. Alla dessa motstånd var tidigare stöd för köparna. Kursen har återhämtat sig halvvägs, men det är nu som den verkliga utmaningen börjar.
Nu tänker jag väldigt optimistiskt och gör ett antagande. Säg att kursen återhämtar sig hastigt och helst innan onsdag handlas mellan 45-47 kr.
Då vi får en ny stapel på onsdag så skulle det innebära att sep månad slutar i en hammarformation. Nu vill jag att ni återvänder till veckocharten, för logiken skulle vara densamma även på månadscharten.

Blir ett spännande månadsavslut.
Funderingar & kommentarer är välkomna.

Vänligen

VV

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail
Tagged , , ,

15 thoughts on “Fingerprint Cards veckoanalys, v 39

 1. Sjukt intressant, hållt utkik efter detta hela dagen, tack för att du delar med dig!
  Låter som att du tror på uppgång, vad är det för signaler som du personligen kommer finna oroväckande under måndagens handel, dvs stödnivåer nertill etc? Är ingen hejare på detta, har gått in ganska tungt då jag räknat på omsättning, P/E och det faktum att kursen under nästan ett års tid höll sig runt 50 kr, ska man helt ignorera det? Fundamenta har ju inte ändrats till det sämre, tvärtom?

 2. Hej JB.

  Roligt att du finner dessa analyser intressanta. TA är fascinerande.
  Min personliga åsikt vad gäller FPC är att vara försiktig.
  Gapet som bildades efter det stora raset har nu stängts. Avståndet mellan det mellersta BB och lägsta är fortfarande brett.
  Jag skulle vänta tills den psykologiska viktiga 40 kr gränsen passeras. Ta små chans positioner över den nivån. Ha en stopp/loss vid ca 38 kr.

  Jag grundar min handel på några viktiga ledord:
  Ride your winners
  Cut your losses
  Manage your risk
  Use stops
  Stick to system

  Risken är det viktigaste att hålla reda på. Man blir inte miljonär över 1 natt. Din handel måste vara hållbar.

  Vänligen

  VV

 3. Verkligen underhållande med dina chart, det är som att komma in från stormen med blixtar likt en massa streck i luddiga chart, när man stänger ytterdörren och det klarnar likt dina formationer, börjar nästan tro på att jag kommer greppa det här så småningom med dina pedagogiska upplägg, klart min nivå kommer ju förbli låg ändå men huvudsaken man förbättras succesivt.

  Återhämtningen låter vänta på sig, kanske en bottentest igen, mudderverket gräver även under kafferasterna. Såvida ingen jättestor börs legat och vänta på den här formationen så lär väl 38%-aren ligga närmast tillhands och det kan ju gå fort i morgon om det bara finns vilja till lyft sen den fått tucha linjen (bara en känsla och inte TA). Följer med spänning, kanske man hinner göra något efter i morgon om Kancera drar då.

 4. Hej VV!
  Nu är månaden slut.Vad säger TA om eventuell framtid för FPC?
  Dagens kursstapel ser ut som en bullish hammer eller har jag fel?
  Förresten har du några funderingar om Africa Oil? Ser intressant ut efter dagens stängning.

  Trevlig kväll.

 5. Hej Condex.

  Ett av mina främsta mål är ju att belysa och öka förståelsen för TA- metoden.
  Att döma av din kommentar så verkar budskapet nå ut. 🙂 Detta är bara början, du kommer bli ett proffs på det.

  Så länge FPC handlas under 39-40 kr är det närmaste stödet på nedsidan vid 34 kr.
  Kancera är en historia för sig.

  Trevlig kväll.

 6. Hej Igor.

  Du nämner 2 olika tidsperspektiv i din kommentar. Ju fler tidsperspektiv man synkar ju träffsäkrare blir analysen. Du är på rätt spår.

  Månadscharten är oväsentlig för FPC i nuläget. Vi söker först o främst svar på dagcharten. I min analys skirver jag : “Nu tänker jag väldigt optimistiskt och gör ett antagande. Säg att kursen återhämtar sig hastigt och helst innan onsdag handlas mellan 45-47 kr.
  Då vi får en ny stapel på onsdag så skulle det innebära att sep månad slutar i en hammarformation”.

  En hammarformation är postivt tecken, men inte ett måste att priset utvecklas positivt.

  Vänligen

  VV

 7. Hej och tack för allt du delger. Jag kan ingenting om TA men tycker det verkar intressant. Har du lite tips på vart man kan lära sig lite mer?
  Aloha!

 8. Hej Lars.

  Välkommen, mitt råd skulle vara att googla på nätet, eller se till att titta in på denna hemsida ett par minuter om dagen 🙂

  Vänligen

  VV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.