Fingerprint Cards

Fingerprint Cards veckoanalys, v.42

I förra veckans analys av FPC så hade vi en nyckelnivå på nedsidan, ca 31.50 kr  Jag noterade också att kursen till en viss del hade börjat stabiliseras efter den volatila utvecklingen, men att jag helst ville ge det  en vecka för att få mer klarhet rent teknisk. På uppsidan hade vi 39.50 kr -40 kr som ett motstånd som köparna bara var tvungna att återerövra för att ens ha en chans att vända på denna negativa utveckling. Har själv tagit ledigt från börsen denna vecka, så vi gör en kort uppföljning. Intressant  är att 31.50 kr nivån försvarades nästan hela veckan ut, så fort den gav vika så resulterade det i en kraftig upp rekyl  mot ca 44 kr.

Dagchart, Mellersta BB, MA 50 och gapet fyllt.
Dagchart, Mellersta BB, MA 50 och gapet fyllt.

Dagcharten. Här representerar varje stapel en avslutad handelsdag I FPC. I torsdags föll kursen under 31.50 kr nivån nuddade det lägre Bollingerbandet(BB, svarta linjer, markerat med pil) för att sedan kvickt leta sig tillbaka över 31.50 kr och stänga där. Till nya läsare skulle jag rekommendera att läsa tidigare analyser, där förklarar jag det allt mer utförligt. Logiken med BB är att kursen “studsar” mellan dessa. Detta är vad som hände i FPC under vecka 42. Efter träffen i det nedersta BB lyckades köparna slå ut det mellersta och även producera en träff i det översta BB. Jag har markerat ut en hel del glidande medelvärden, dessa medelvärden brukar i regel vara stöd för kursen så länge som de inte ger vika, faller kursen under dessa så brukar de istället omvandlas till motstånd. Bollingerbanden tillhör familjen glidande medelvärden och dessa har vi precis berört.
MA 50 ca 40 kr  (blå linje) är ett viktigt medelvärde då denna representerar den sekundära trenden för kursen, dvs den ger oss viktig guidning om kursutvecklingen för tidsperioden 3 veckor till 3 månader. Lägg märke till att kursraset i FPC triggades så fort MA 50 gav vika i september. Observera även att kursen nu för första gången sen det stora raset handlas över MA 50. En tumregel är att så länge som dessa glidande medelvärden är fallande även om priset är ovanför, så är de inte tillförlitliga och man kan oftast förvänta sig ett återtest. Ni kan faktiskt se ett exempel på detta genom att se hur kursen rörde sig under förra veckan vid det mellersta BB (svarta linjen).
MA 200 ca 49 kr (röd linje längst upp) avser trenden för kursen som är längre än 3 månader. En viktig nivå för kursen och definitionen av MA 200 säger oss varför.
Händer en hel del på denna chart. Ett intressant tidsperspektiv. Vad som också har hänt är att kursen nu för första gången har fyllt igen hela gapet som skapades efter det stora raset. 44kr -38 kr, har markerat detta med en rött streck. Gap bildas när det sker kraftiga rörelser i kursen vid handelsdagens öppning/stängning. En annan god tumregel är att dessa gap, hål i charten, i regel täpps igen för eller senare. När de inte täpps igen så handlar det i regel om ” breakaway gaps “. Jag rekommenderar att googla dessa uttryck. Lite av fördjupning, jag tar upp det i detta fall för att det finns en viss risk att kursen endast stämmer av gapet för att fortsätta resan ner.
Med andra ord så har vi redan lokaliserat ett nytt motstånd på dagcharten, 44 kr. Formationer på staplarna är viktiga. Den långa gröna stapeln som skapades i fredags talar verkligen om att köparna kommer med kraft. MACD indikatorn vänder upp från låga nivåer, köparna har goda chanser att producera högre kurs under denna handelsvecka.

Veckochart, dubbelbotten 29.50 kr utlöser köpsignal.
Veckochart, dubbelbotten 29.50 kr utlöser köpsignal.

På det lite längre tidsperspektivet, veckocharten utlöstes köpsignalen när vi fick en dubbelbotten, 29.50 kr.  Detta var förra veckans lägsta nivå, och i tidigare analyser har vi lärt oss att dubbelbotten kan betraktas som bra köpsignaler samt att dubbeltoppar är det motsatta. Köpsignalen (dubbelbotten) är pil markerad. På dagcharten var 44 kr en motståndsnivå och anledningen till detta var gapet. På veckocharten är 44 kr en motståndsnivå då det mellersta BB löper just där. Priset träffade detta medelvärde och drog sig tillbaka. En väldigt starkare köpsignal skulle erhållas om FPC lyckas AVSLUTA denna vecka över 44 kr. Kursen kommer då att sträva efter att röra sig mot det övre BB som i skrivande stund löper vid ca 57 kr. Som sagt, logiken för BB är att priset studsar mellan dessa nivåer, lyckas inte köparna ta sig förbi 44 kr så kommer säljarna återigen göra allt för att nudda det nedersta BB vid ca 31.50 kr.
För att veckocharten skall klinga någorlunda positivt så skall köparna se till att inte låta priset falla under 39.50 kr, ett fall under ca 36.50 kr är oförlåtligt. Har markerat denna nivå med en linje. Detta är en strid mellan 2 krafter. Köpare och säljare. Då köparna väljer att gå till en stor offensiv så är det bäst att de har något att komma med. Misslyckas försöket med att återetablera kursen över 44 kr så kan det inte annat än tolkas som ett svaghetstecken av säljkåren. Köparna har helt enkelt inte råd att börja tveka här.

Trade the force dont force the trade. Dominerar köparna så ansluter jag mig dem om inte så får det bli säljarnas sida. På så vis undviker man svaga positioner och förlust affärer. Bilden i FPC börjar klarna lite grann. Köparna kör en blixtattack här, och denna strid handlar om 44 kr nivån. Innan vi går över till månadscharten så tänkte jag friska upp ert minne med en chart.

Fibonacci rekyl nivåer, från vecko 39 analysen
Fibonacci rekyl nivåer, från vecko 39 analysen

Jag publicerade denna chart i vecka 39 analysen. 39.60 kr, speciellt 43 kr var  viktiga fibb nivåer i upprekylen. Om/när 43 kr erövras så har vi nya Fibonacci nivåer att ta hänsyn till. Dessa godbitar kommer jag att spara till nästa veckas analys, under förutsättningen att köparna tar sig igenom 44 kr nivån. Lägg märke till hur det mellersta BB har fallit från 46 kr till 44 kr. Vi avrundar med månadscharten.

Månadschart, lokalt stöd ca 36.50 kr , motstånd 44 kr.
Månadschart, lokalt stöd ca 36.50 kr , motstånd 44 kr.

Detta tidsperspektiv börjar bli intressant. Kursen/ köparna svarar väldigt bra på träffarna i det nedre BB( pil markerat). Köparna stiger helt enkelt fram och handlar dippen. Här har jag markerat ut viktiga lokala stöd/ motstånd. 36.50 kr på nedsidan och tro det eller ej så är 44 kr ett viktigt motstånd även på detta tidsperspektiv. Dessa 2 nivåer är nu väldigt viktiga edge nivåer i FPC. Skulle köparna lyckas etablera sig över 44 kr så borde kursen utan några som helst problem stämma av ca 49 kr. Då vi redan har 2 perfekta träffar i det nedersta BB så kommer kursen söka sig mot det mellersta BB ca 49 kr, det enda som kan stoppa detta är 44 kr.
Jag inleder denna analys med en chart som visar MA 200 nivån, ca 49 kr. Det är där som köparna och säljarna  utspelar nästa stora kamp om 44 kr forceras.
Vi har en kursnivå( i detta fall 44 kr) som är en nyckelnivå/motstånd  över alla tidsperspektiv. Forceras denna nivå så är sannolikheten  stor att FPC återigen blir veckans raket. Skulle däremot 44 kr inte forceras så är risken stor att FPC skapar en ny lokal dubbeltopp (säljsignal) i detta fall kommer 36.50 kr nivån agera som en bekräftande sälj trigger.

Jag har nu skapat en officiell hemsida för Stoploss.se på Facebook. Jag publicerar en del material på Twitter som aldrig når hemsidan, allt som publiceras  på Twitter kontot hamnar på Facebook. Ni som uppskattar veckoanalyserna, gå in på hemsidan och tryck till på gilla knappen. Ett enkelt sätt att hålla uppdaterad. Länken har ni här nedan. Välkommen.

https://www.facebook.com/stoploss.se
Frågor och funderingar välkomnas. Kommentera gärna.
Fyll i din mail så får du en notis när jag publicerar nytt på sidan. Kostnadsfritt.

All material som publiceras på denna sida är endast mina observationer. Det skall inte betraktas som publika köp eller sälj rekommendationer. Detta är endast mina personliga tankar kring marknadens tekniska styrkor och svagheter. Allt publiceras i utbildningssyfte.

Vänligen

VV

Lär dig mer om TA och ta del av dagliga praktiska analys ex genom att registrera din e-post. Kostnadsfritt !

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail
Tagged , , ,

4 thoughts on “Fingerprint Cards veckoanalys, v.42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.