Fingerprint Cards

Fingerprint Cards – Veckoanalys

FPC har haft en väldigt volatil kursutveckling under september. I en djup analys som jag skrev i aug 2014 påpekade jag en rad tekniska svagheter i FPC, där mycket indikerade på att kursen skulle rasa från dåvarande 46 kr till sep lägsta vid ca 26kr.
Vanligtvis brukar jag börja med dagcharten och avsluta med månadscharten, denna gång gör vi tvärtom.

Köparna förlorar kontroll över mellersta BB vid ca 48kr. Nedersta BB ca 26 kr fångar upp fallet.
Köparna förlorar kontroll över mellersta BB vid ca 48kr. Nedersta BB ca 26 kr fångar upp fallet.

Det som skulle visa sig vara den utlösande faktorn för kursfallet var negativa nyheter där VD:n misstänktes för insiderhandel. Som ni redan vet brukar jag inte ta hänsyn till marknadsdrivande nyheter  FA, men jag kostar på mig och nämner det.
Efter detta kraftiga fall så vart ju förstås FPC väldigt översålt.  BollingerBands (BB) är en väldigt bra indikator. När dessa är sammandragna så indikerar de på att volatiliteten  kommer tillta. När priset är långt utanför dessa “band” så strävar priset att söka sig tillbaka mot det mellersta BB. Se veckocharten under. Logiken är att priset studsar mellan det nedre, mellersta och övre BB. Har markerat med rutor när priset befinner sig lång utanför dessa BB, både på upp och nedsidan. När FPC föll till ca 26 kr var det långt utanför det nedre BB. Ett tränat TA öga visste att detta var ett köpläge.

BB, överköpt alt översålt.

I den sista analysen av FPC  skrev jag att jag helst ville se en stabilisering i kursen, innan jag börjar handla pappret. En stabilisering för mig är att se en dubbelbotten skapas, helst på veckocharten. Vi har alla hört uttrycket fallande knivar och att inte leka med sånna.  Dubbelbotten har jag markerat med pilen längst ner, detta var en bra köpsignal. De långa svansarna på undersidan av staplarna berättade också att dipp köparna hade stort intresse av att komma in i FPC till de låga priset som rådde. Hammarformationen( markerat med pil längst ner) ytterligare ett tecken på vändning.
Om logiken med BB är att priset pendlar mellan dessa nivåer, då borde mellersta BB vid 46 kr vara nästa anhalt för kursen på veckocharten, markerat med pil i mitten.
Dessa band rör sig ständigt, lägg mellersta BB/  46 kr på minnet.

Hänger ni med så länge ? Min metod går ut på att skala ned utvecklingen över alla tidsramar. Lokalisera viktiga stöd/ motstånd över alla tids aspekter. Därför granskar jag priset ur alla tidsperspektiv. Vi har kikat på månadscharten och veckocharten. Nu tar vi en titt på dagcharten, varje stapel här( candle) motsvarar en handelsdag på börsen. Dagcharten är i händelsernas centrum.

39 kr, Gapet
39 kr gapet, BB mellersta på dagcharten 39.80 kr

Om kursen stiger/ faller häftigt vid handelsdagens öppning så bildas det stora hål i charten. Dessa hål kallas för gap. I FPC  vart det ett stort gap på nedsidan, från 44 kr – 39 kr. Köparna har tagit igen mycket av kursraset,är nu framme vid gapets botten, 39 kr. Starkt, denna rörelse upp gick snabbare än förväntat. Förhoppningsvis så kommer nu 39 kr utgöra ett stöd.
Det mellersta Bollingerbandet på dagcharten löper i skrivande stund vid 39.80 kr. Detta är också ett motstånd och räknas som besegrat först när köparna lyckas avsluta en handelsdag över det. Pil markerat, idag misslyckades det andra försöket att forcera det. Lägg märke till att MACD indikatorn vänder upp med kraft från låga nivåer. Köparna har momentum på sin sida. Etableras priset över 39.80 kr (mellersta BB) så kommer priset att sträva efter att slå i det översta BB vid ca 56 kr i skrivande stund.

Fibb. nivåer.
Fibb. nivåer.

En hel del är kritiska mot TA-metoden. Jag som daytrader hade inte haft en chans utan den. Faktum är att jag inte handlar på börsen om detta program ligger nere. Jag respekterar alla åsikter, tanken är inte att tvinga på någon något, snarare vill jag belysa och väcka intresset för det. Lära ut det lilla som jag har lärt efter år av observationer. Vi avslutar denna analys med en intressant observation. I tidigare analyser har jag tagit upp Fibbonacci- metoden.

Intressanta nivåer att hålla koll på.
Intressanta nivåer att hålla koll på.

Lägg märke till att vi har en topp vid 54 kr, en nyckelnivå där vi är nu 39 kr och botten vid 25.50 kr. Det nästan exakt  14 kr mellan alla dessa nivåer. 50 % på fibb skalan är en viktig nivå och därav också 39 kr i denna upprekyl. Skulle köparna få problem med att driva upp kursen över 39-40 kr nivån då gäller det att vara vaksam, för isåfall är detta endast en upprekyl i en fallande trend. Vi ser också att nedersta BB fortfarande faller. Tidiga tecken på att detta kan vara en upprekyl i en fallande trend skulle vara om priset  får det svårt att bryta upp genom 40 kr alt tappar 34 kr nivån igen.

Har ni funderingar/ synpunkter så tveka inte att höra av er. Kommentera gärna.

Lycka till.

Vänligen

VV

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

13 thoughts on “Fingerprint Cards – Veckoanalys

 1. Verkligen kul att höra. Utmaningen ligger i att vara så pedagogisk som möjligt. Vi får hjälpas åt.

  Välkommen 🙂

 2. Tack!Tycker att du är riktig bra på det du gör. Fortsätt gärna! Vad tycker du om dagens stängning vid 4o.10? Var inte gårdagens kursstapel en Shooting Star förresten? Vad kan det betyda i såfall med tanke på dagens kursstapel och indikatorer? kan aktie fortsätta uppåt efter det?
  Vänligen

 3. Hej Igor.
  Stort tack för ditt stöd.
  En shotingstar skall bilda en lång “svans” på ovansidan av stapeln. Den skall också falla ned genom föregående stapels botten.
  Hade gårdagen stängt under 38.50 kr och fortsat lägre så hade det kunnat klassats som en sådan formation.
  I regel brukar sådana formationer vara negativa för priset. När priset slutligen stabiliseras så kan det fortsätta stiga.

  Trevlig helg

 4. Hej VV! Jag menade kursstapeln för den 24 september just med lång svans på ovansidan.Men visste inte att shoting star skall falla ned genom botten på föregående kursstapelln.Nu vet jag. Tack!Vad ska hända för att shoting star formationen blev bekrävtad?

  Trevlig helg du med.

  1. Hej Igor. Jag kommer längre fram lägga upp bilder på hur dessa formationer ser ut och definieras. Kommer strax maila dig en chart som visar hur en shootingstar kan se ut. Finns mycket information att hitta på nätet, tycker det är roligt att du själv börjar lära och påpeka dessa formationer.

   Vänligen

   VV

 5. Hej och tack för en bra sida med TA info! Du nämnde att det var viktigt med en stängning över 39,80 och det fick vi i torsdags men stängde under det igår fredag, hur ser du på detta?

 6. Hej Langsmo.

  Stort tack för ditt stöd.

  Dessa glidande medelvärden rör sig ständigt. Veckoanalysen av FPC kommer jag försöka publicera innan måndag. Generellt så skulle jag klassa det ett falsk utbrott. När köparna är redo att försvara denna nivå så kommer det avspeglas på kursen.
  När viktiga motstånd passeras så är ett återtest av dessa normalt. Om styrkan i genombrottet är på”riktigt” då skall detta passerade motstånd agera ett stöd.

  Vi kommer granska kursrörelserna i veckoanalysen.

  Trevlig helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.