Efter en kortare tids vila från bloggandet har jag idag bestämt mig för att dela med mig av en analys om den tekniska utvecklingen i Orexo och Fingerprint Cards. Jag har tidigare haft stor fokus på just dessa 2 värdepapper och i rent utbildningssyfte kommer jag baka ihop dessa idag, på så vis får ni fler praktiska ex. Min största utmaning idag är nog den pedagogiska biten. För att ni lättare skall kunna förstå mig och hur jag tillämpar TA skulle jag rekommendera nya läsare att läsa denna analys av Orexo & FPC. Vem jag är och vad TA är för mig kan ni läsa om här.
I den sista analysen varnade jag för kraftigare nedrekyl i FPC (ca 48 kr-26 kr) samtidigt som läget i Orexo såg ut att ljusna. Allt som krävdes av Orexianerna var att producera ett månadsavslut över 140 kr. FPC fick sin kraftiga nedrekyl, Orexo lyckades mindre bra med att etablera sig över 140 kr. Det är ingen slump att jag väljer att lägga upp denna analys idag, månadsskiftet närmar sig, båda befinner sig vid väldigt intressanta nivåer. Orexo verkar stå inför en nedrekyl medans FPC uppvisar förnyad styrka efter den kraftiga nedrekylen.
I mina analyser använder jag mig av BollingerBand (BB), MA 50, MA 200 (glidande medelvärden), Fibonacci metoden samt formationer på staplarna. Ni hittar en väldigt förenklad definitions lista här. Annars är rådet att googla. Tidsperspektiven som jag kommer dela med mig av är dag,vecka och månad. För mig är trading ett ständigt rasande krig mellan köpare och säljare. I krig segrar sidan som känner terrängen bäst, för mig är charts/staplar just det. En karta som hjälper mig att orientera mig och välja rätt sida att alliera mig med. Strategin är enkel. Lokalisera den underliggande trenden, lokalisera infektionspunkter dvs kursen där en sida är på väg att vinna/förlora en avgörande strid. Ta striden och avancera med den dominerande sidan.(Låt dina vinnare löpa). Att kunna erkänna sig sig besegrad är nog den viktigaste biten i trading, därför använder vi oss av StopLoss.
Vi börjar med att kika på en 1 D chart av FPC, varje stapel här representerar en avslutad handelsdag.
Här ser ni MA 200(röda linjen) och varför det alltid lönar sig att sälja eller köpa utbrott. Volatiliteten har en tendens att tillta när nån sida ger upp kampen om MA 200. Detta glidande medelvärde är av betydelse. Lägg även märke till hur köparna först inväntar tills MA 50( blå linje) börjar plana ut innan de sätter in den första attacken uppåt. Så fort de etablerar sig över MA 50 är siktet inställt på MA 200. Forceringen av detta glidande medelvärde sätter säljarna ur spel. De 2 röda pilarna markerar även mina första köp rekar på FPC som jag publicerade på Twitter. Lyckas köparna hålla kursen över 50 kr och högre några dagar framöver så kommer vi få en Goldencross formation i FPC. Det innebär att MA 50 korsar MA 200 underifrån och jag tolkar det som starka köpsignaler. En viktig sak att tänka på är att varje utbrott vid viktiga glidandemedelvärden återtestas. Pekar dessa medelvärden nedåt så brukar de i regel också ha svårt att hålla emot. Ni ser ett bra ex framför er. FPC går från ca 42 kr till 55kr på 2 handelsdagar för att sedan tappa hela uppgången och finna stöd vid ett lokalt botten i höjd med 35 kr och MA 50. Man kan säga att man alltid får 2 chanser minst att positionera sig eller komma ur sina positioner. Jag ska ge er ett annat ex på hur stigande/ fallande medelvärden påverkar kursen, denna gång kommer jag tillämpa BollingerBanden(BB).
I denna chart av FPC använder jag mig av BB. Samma visa här. Medelvärdet börjar plana ut.Så fort köparna lyckas ta kontrollen av det mellersta BB(pilen längst ned till vänster) tar de sin chans. Det mellersta BB är stigande och agerar sedan som ett stöd och fångar upp kursen vid rekyler. Här är kursen inpressad i det översta BB och detta ger tjuren styrka. BB fungerar som en magnet som suger upp kursen vid styrka, men vidta försiktighet när “magneten släpper”.
Orexo, 1 D chart.
Denna publicerade jag på Twitter för nån vecka sen. Kursen har tappat ca 10 % sedan dess.Här har säljarna kontrollen och de avancerar.
De nöter långsamt ned viljan hos köparna. Kontroll över MA 50, MA 200. Ett lokalt stöd i höjd med 118 kr är det som räddar Orexo från en rekyl mot till 90-100 kr. Ett brott under MA 200 producerar allvarligare säljsignaler, se FPC ovanför. Det finns ett litet hopp kvar då MA 200 fortfarande är stigande men tiden är på väg att rinna ut.
Vi har nu kikat på 1 Dag charten. Vi har lokaliserat viktiga lokala stöd och viktiga glidandemedelvärden. För att göra denna analys mer träffsäker ska vi kika på de andra tidsperspektiven. Vi börjar med Orexo. Varje stapel här motsvarar en avslutad handelsvecka.
Orexo uppvisar en hel del tekniska svagheter. Förutom att pappret handlas under MA 200 så producerade säljarna ett första vecko avslut under trendlinjen. Detta är något som inte har hänt sedan 2012 och den primära trenden kan vara bruten på allvar. Har markerat det med pil. Trendlinjer liksom glidandemedelvärden återtestas efter att de har gett vika. De är stöd så länge som de håller, bryts de så omvandlas de till motstånd. Denna bild säger mer än 1000 ord.
FPC Vecko chart.
Här ser ni hur det mellersta BB agerar som motstånd så länge som det var fallande. Man kan säga att kursen stabiliseras när mellersta BB börjar plana ut och forceras av köparna. Ibland kan det vara värt att vänta in kursen i flera veckor. Så fort man får ett utbrott/forcering går man in. Missar man första chansen så brukar det komma ett nytt tillfälle kort därpå. Personligen föredrar jag att köpa utbrottet, sälja och sen återigen gå in efter återtestet. Det översta BB i FPC löper vid ca 51.50kr i skrivande stund, detta blir det närmaste stödet. Kursen skall helst hålla sig över ca 48.50 kr för att undvika nya kraftiga nedrekyler. Har märkt ut det med en linje. Styrkan är uppenbar då kursen söker sig utanför övre BB.
Ni ska få ett praktiskt ex. på styrka och svaghet när vi pratar BollingerBand. Orexo är just nu raka motsatsen till FPC. Så här såg det ut när Orexo fick till en träff av de övre BB i slutet av januari. När kursen reagerar så här negativt vid en avstämning så är det också bara det just det, en avstämning. Ingen styrka i rörelsen. När BB dras samman är detta ofta ett gott tecken på att vi har en kraftigare rörelse på ingång. Så som läget ser ut nu, har säljarna oddsen på sin sida. Mellersta BB pekar ned, upprekylen frånvarande trots att vi har träffar i det nedersta BB. Försiktighet manas.
Med det skrivet så tar vi och tittar på 1 M charten, där varje stapel motsvarar 1 handels månad i respektive bolag.
FPC 1 M chart. De 3 pilarna till vänster markerar nivåerna där jag förespråkade att man skulle sälja FPC. Fallet från 48 kr och där målkursen låg i höjd med 26 kr. Det verkar som att det kraftiga fallet i FPC bara var en avstämning av glidandemedelvärden. Det som får mig att dra denna slutsats är att BB på denna chart knappt har rubbats. De pekar fortfarande uppåt. De verkar tom som att FPC har fått nytt bränsle. Nya köpare som har fått upp ögonen för pappret. Blankare tvingas stänga positioner och detta ger upphov till denna våldsamma upprekyl. Jag har markerat ut 36 kr nivån. Detta område var som ni ser ett lokalt motstånd. Reaktionen var våldsam i feb. Kursen gick från 36 kr till 55 kr. Utbrottnivåer & glidandemedelvärden återtestas på alla tidsperspektiv. Detta hände i FPC då rekylen sökte sig tillbaks till 36 kr under Mars månad.
Köparna har nu återigen kontroll över mellersta BB vid ca 49 kr och jag skulle våga påstå att ordningen börjar bli återställd. Jag har själv positioner i FPC för tillfället. Rörelsen som jag är ute efter är ett utbrott över 55 kr. Reaktionen kan likna kursrusningen som uppstod då 36 kr forcerades. Hammarformationen som har skapats denna månad vittnar om stort köpintresse i pappret. Frågan är bara hur det blir med det mellersta BB som ligger i höjd med 49 kr. Kommer återtestet av detta glidande medelvärde innan April månad börjar eller får vi ett nytt kraftigt utbrott över 55 kr som sedan skall följas upp av en kraftig nedrekyl. Hoppas ni hänger med på hur jag resonerar. Ett utbrott över 55 kr kommer nog trigga kursen att söka sig mot ca 67 kr och ett eventuellt återtest av högre nivåer. Vad gäller FPC så kommer jag ha en Stop/Loss i höjd med 48.70-49 kr. Skulle kursen börja tappa momentum i höjd med 55 kr för att därefter falla under 48.70 kr gäller det att se upp.
Orexo 1 M chart.
Orexo har haft en super utveckling. Från 20 kr – 183 kr på några år. Jag fick upp ögonen för detta papper när kursen tappade från 183 kr till ca 91.50 kr, i Maj 2014. En rekyl på 50 % är inget ovanligt efter kraftiga uppgångar. Börjar bli väldigt sent så jag hinner inte gå in på Fibonacci metoden. Rent fundamentalt så går det framåt för Orexo. Försäljningssiffrorna ser allt bättre ut, men 140 kr vill sig bara inte. Orexo har nu utmanat denna nivå i ca 12 månader utan att lyckas etablera sig över. Jag börjar dra slutsatsen att det som pågår är en negativ konsolidering. Inte nog med det. Orexo är även på väg att producera en första stapel under mellersta BB sedan Maj 2014. Formationerna ser inte trevliga ut. De flesta staplarna präglas av svansar på ovansidan och detta är svaghetstecken. Den stora röda säljstapeln i Mars? Jag tror att Orexo precis som FPC måste ned och stämma av det nedersta BB vid ca 90 kr. Om Orexo likt FPC lyckas locka till sig ny köpkraft vid dessa nivåer återstår att se. Jag håller tummarna. Jag kommer som vanligt ta positioner i Orexo om/när kursen etablerar sig över 140 kr.
Ni får ursäkta eventuella stavfel, börjar bli morgon. Anledningen till uppehållet på bloggen beror på att jag har lagt all energi på tradingen och utveckling av hemsidan på Twitter & Facebook. Börjar närma mig 1000 följare på Twitter vilket var målet. Skriver gärna analyser om jag känner att det finns intresse på andra sidan. Dela/länka/ retweeta.
Lycka till
Frågor och funderingar välkomnas. Kommentera gärna.
Stoploss.se finns nu på Facebook och Twitter. Ta del av allt som publiceras genom att gilla Facebooksidan.
All material som publiceras på denna sida är endast mina observationer. Det skall inte betraktas som publika köp eller sälj rekommendationer. Detta är endast mina personliga tankar kring marknadens tekniska styrkor och svagheter. Allt publiceras i utbildningssyfte.
Vänligen
VV
Tack för en djuplodande TA-analys. man lär sig mycket!
Bra blogg och läsvärda inlägg på twitter. Keep up the good work d^^b