OMX 30

Björnen ryter till på OMX 30.

Värdepappershandel skall vara enkelt. Jag brukar likna det vid ett ständigt rasande krig. Alliera dig med rätt sida, och välj dina strider. Vissa strider vinner man endast genom att inte delta i dem. I vissa fall kan man offra en strid, men då måste man vinna kriget. Börsen ger inte hjältar mycket utrymme, ibland är kapitulation en bättre utväg än eliminering. Finns en anledning till att denna sida är döpt till Stoploss.
Min ambition är att göra denna hemsida till en samlingsplats för den TA- intresserade. Jag har inte många i min närhet som har intresse av börshandel, känns skönt att kunna rensa skallen här och dela med av olika setups. Jag ser gärna att ni är med och påverkar utvecklingen på Stoploss. Jag får en hel del e- mail, jag gör mitt bästa för att besvara dessa så fort jag bara kan. Fortsätt ställa frågor, man lär bäst så.
En återkommande fråga, var man kan lära sig mer om TA?  Googla. Det jag gör här är att dela med av det viktigaste, besparar er tiden.
Jag har lärt av duktiga amerikanska “underground traders/analytiker”, typer som skriver böcker om börshandel och utvecklar TA -system.
Har berättat för dem om detta projekt och längre fram kommer jag introducera er för dem.
Från och med idag,kommer vi ha dagliga genomgångar av OMX 30. Kommer göra mitt bästa för att hinna publicera dessa mot kvällen eller morgonen. Fyll i er e-mail adress så får ni en notis varje gång något publiceras. Kostnadsfritt förstås.
Nya läsare rekommenderar jag att läsa/följa veckoanalyserna av FPC och Orexo. Praktiska ex visar sig vara ett bra sätt att lära på.
Intensiv dag, säljarna fick sin chans och de tog vara på den. Vi tar oss en titt.

Mellersta BB ur spe, MA 50 gav vika.
Mellersta BB ur spe, MA 50 gav vika.

Jag har tidigare liknat värdepappershandel vid ett krig. Terrängen avgör oftast vem som går segrande ur en strid. Detta är vad TA är för oss, en karta över terrängen. Gårdagens analys av OMX 30  var mer omfattande. Det första vi kunde komma fram till var att om säljarna menade allvar med att trycka ned priset så var de tvungna att hålla emot vid 1404, markerat med pil. Hade köparna passerat den gränsen så hade de slagit ut en viktig Fibbonacci nivå. Ni minns säkert logiken med BollingerBanden(svarta strecken). I regel så är var det ju en köpsignal när priset avslutade ovanför det mellersta BB, men det sista som stod ivägen var Fibb nivån vid 1404. Även om vi får en köpsignal, så måste vi ta hänsyn till säljsignaler. Det är detta jag menar när jag säger att vissa strider endast vinns om man undviker att ta dem. Är marknaden osäker, då tar jag det säkra före det osäkra. Dagcharten ovan visar säljarnas framgångar. De kontrollerar nu MA 50, 1385 (blå linje).
Jag trivs bra i volatila marknader. Vad jag gör nu är att skalar ned utvecklingen. Nu när MA 50 är brutet så är det enda intressanta på dagcharten MA 200, ca 1361 (röda strecket).

Mellersta BB brutet.
Mellersta BB brutet.

Under en högomsättning föll OMX 30 med 1.53 %. Säljarna menar allvar, och att pressa priset under mellersta BB var viktigt för förtroendet. Man ska inte glömma att köparna har varit den dominanta kraften under en utdragen period. Köparna kommer också fortsätta vara det  så länge som priset är över MA 200 på dagcharten 1361. Vi har pratat om det förr, MA 200 är viktigt då detta glidande medelvärde bestämmer trenden på längre sikt. 3 mån- och uppåt. Så länge som priset är under 1384 på vecko charten (mellersta BB), så kommer det sträva efter att uppnå det lägsta BB vid ca 1342. På vägen ner finns det 3 lokala stöd på veckocharten, 3 tidigare bottnar. Har markerat det med ett rött streck. Detta streck löper vid 1362. Nu märker ni bilden som sakta börjar målas fram.
På dagcharten har vi MA 200 vid ca 1361. På veckocharten är de “sista” stöden vid 1361 . Vi har lokaliserat kritiska nyckel nivåer på 2 tidsperspektiv. När en sida lyckas erövra 2 viktiga nyckelnivåer på en och samma gång blir rörelserna i priset av den kraftigare karaktären.
Detta fick erfara idag när 2 nyckel nivåer bröts. MA 50 på dagcharten och mellersta BB på veckocharten. Näst på tur är månadscharten.

Månadscharten, varje stapel är 1 handelsmånad. 1377 viktigt lokalt stöd.
Månadscharten, varje stapel är 1 handelsmånad. 1377 viktigt lokalt stöd.

Här finns det en hel del som får mina tankar i spinn. Pilen längst upp markerar september månads topp och hur luften går ur köparna. Långa streck på ovansidan av staplarna(shootingstar formation) är tecken på att köpare överger sina positioner. Vi har en ny stapel påbörjad idag som representerar oktober. Denna månad är långt ifrån slut och staplarna räknas som valida först då de avslutas, detta gäller alla tidsperspektiv. Den negativa formationen är “påväg” att följas upp och blir bekräftad om OMX 3o faller under ca 1377.
Köparna står nu inför ett viktigt val. I början av denna text sa jag att ibland kan det vara värt att offra en strid för att vinna ett krig. Väljer köparna att offra striden vid 1377 nivån för att omgruppera och gå till en motoffensiv vid 1361 ?
1361 är viktigt på alla tidsperspektiv. Speciellt på månadscharten, håller inte 1361 då bryts den stigande trenden.
Skulle inte 1361 hålla då finns det närmaste stödet på månadscharten vid mellersta BB, ca 1310.
Vad som händer får vi se, men en sak vet jag, den sidan som vinner slaget om 1361 kan komma att bli herre på täppan under en utdragen tid.

Frågor och kommentarer är alltid välkomna.

Vänligen

VV

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail
Tagged , , , ,

8 thoughts on “Björnen ryter till på OMX 30.

 1. Hej Voices !

  Tack för intressanta analyser samt tolkningar, nu senast av OMX 30 !
  Följer med spänning vad som händer.
  Jag har en fundering kring det att du trejdar aktier men ändå använder dig av MA 50 och 200, borde du inte vara mer intresserad av MA 20 eller t.ex. MA 5 ?

  Keep up the good work !

  1. Hej Langsmo.

   Jag använder mig av allt. När jag tradar så kan jag känna mig en robot ibland.
   Jag har många dessa MA- värden i skallen på en hel del papper. Glidandemedelvärden är bara en liten del av TA.
   På denna sida använder vi oss av MA 50, MA 200. Mellersta BB på veckocharten är tex = MA 20.
   Jag försöker hålla det enkelt så det inte blir för mycket för läsarna.

   Stort tack för ditt stöd.

   Trevlig helg.

   VV

 2. Hej Voices !
  Vore intressant med en kommentar från dig med tanke på utvecklingen på OMX 30, verkar som flera stödnivåer har gett med sig, på vilka nivåer finns aktuella stöd ?

  MVH
  Langsmo

  1. Hej Langsmo.

   Jag har verkligen fullt upp. Jag ska inte lova något, hinner jag så ska försöka publicera en uppdatering under kvällen, alt innan handeln börjar imorgon.

   Vänligen

   VV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.