OMX 30

Stockholmsbörsen, OMX 30 uppvisar tendenser till fortsatta fall !

Denna marknad sänder oss ständigt signaler. Ibland måste vi skrapa lite på ytan och ge det lite tid, men hon får alltid rätt i slutändan. Följ minsta motståndets lag, ta den enklaste vägen. Börjar vi trotsa denna lag så syns det på portföljen. Jag anser att fysikens lagar och psykologi är viktiga ingredienser på börsen, trotsar man det ena så rubbas även det andra, och då har något så enkelt blivit väldigt komplicerat. Ibland lättare sagt än gjort. Även om man är duktig på TA så gäller det att vara mentalt förberedd inför varje affär och se till att ha en strategi. Rutinerade traders har oftast ett system och en massa regler som skall efterlevas, allt detta för att hålla psyket på plats.
Jag publicerade 2 analyser av Stockholmsbörsen, OMX 30 förra veckan. Säljarna samlar momentum & Björnen ryter till. Sedan dess så har OMX 30 tappat drygt 4 %, om inte mer. Precis som jag nämnde ovanför, jag fick skrapa på ytan och tolka varningssignalerna. Teknisk analys gav ännu 1 gång möjligheten att positionera sig inför större rörelser. Till nya läsare skulle jag rekommendera att läsa förra veckans analyser. Där finns allt i detalj. Varningstecken, viktiga nivåer osv.Ni som har läst analyserna kommer ihåg att jag nämnde att om jag ska trada i index så är det väldigt viktigt att se till att dessa är någorlunda synkroniserade. OMX 30 likt många andra huvudindex styrs kraftigt av utvecklingen på den amerikanska börsen(SPX 500). Ibland är OMX 30 svagare, ibland starkare i korrelation till SPX 500. Detta kan man utnyttja i sina positioner. Jag kommer visa er hur jag tänker längre fram i analysen. Vi börjar med att kika på dagcharten, där varje stapel motsvarar 1 avslutad handelsdag på börsen.

Alla stöd återtestas efter att ge har gett vika. MA 50, MA 200
Alla stöd återtestas efter att ge har gett vika. MA 50, MA 200

Vi börjar med pilen längst upp och jobbar oss nedåt. 1. Stängning utanför det övre Bollingerbandet(BB, svarta linjer), och en dubbel topp. Priset stöts ifrån när det nuddar det övre BB, dagen efter så är en dubbeltopp skapad och de första säljsignalerna är producerade. Dessa 2 signaler utlöste en lavin som skulle svepa undan benen på många viktiga stöd längre ned. Logiken med BB är att priset skall studsa mellan dessa. Om priset “sugs” fast i det övre eller nedre och fortsätter trots träffen, så är det ett tecken på att det finns kraft bakom rörelsen.
2. Mellersta BB ger vika i höjd med det psykologisk viktiga 1400- nivån. 3. Strax därpå ger MA 50 (blå linje) vika. Det som förvånade mig var att köparna gav upp MA 200(röd linje) vid ca 1363 utan nån större kamp. Tidigt svaghets tecken. MA 200 är ett oerhört viktigt glidande medelvärde som symboliserar trenden på 3 mån och framåt. Köparna lyckas dock ta sig tillbaks och återtestar MA 50 för att idag fullständigt förlora kontrollen. Man ser klart och tydligt hur karaktären i fallet ändras så fort MA 200 ger vika. Jag har tidigare skrivit att marknaden inte är nådig, det kanske inte stämmer helt och hållet. Lägg märke till pilarna. Ser ni en intressant sak.  OMX 30 pendlar mellan dessa nivåer och varje nivå återtestas innan rörelsen fortsätter vidare nedåt. Så marknaden visar nåd trots allt,  man får oftast får en extra chans att överge dåliga positioner om man nu sitter på dessa, iallafall mildra förlusten. Viktigt att hindra förlustaffärer från att få fäste, se till att använda stop/loss. En billig försäkring. Vi brukar alltid skala ned utvecklingen rent tekniskt. Dagcharten är fullständig utslagen för tillfället, de nedre BB kan vara av värde om priset hamnar för långt utanför. Men finns det kraft i rörelsen, vilket det gör nu så skall man inte förlita sig på det. MA 50 och mellersta BB har börjat vika av nedåt. En sak att tänka på, det finns en formation som heter death cross. Detta innebär att kortare glidande medelvärden korsar MA 200 uppifrån. Väldigt negativt för kursen, om/ när det inträffar. Vi tar en titt på veckocharten.

Vecko chart, lokalt stöd 1320.
Vecko chart, lokalt stöd 1320.

Träff i övre BB, dubbeltopp och säljarna tar tillfället i akt. OMX 30 bjöd på en hel del varningstecken innan fallet började tillta. 1410 var en viktig utbrottsnivå, när kontrollen över den pivotpunkten förlorades började jag ana oråd. När dessutom det mellersta BB(ca 1382) på veckocharten gav vika då återstod en sista viktigt stöd, MA 200 på dagcharten vid 1362. Återigen ser vi hur ett viktigt glidande medelvärde återtestas innan fallet kan tillta. Egentligen så är denna chart utslagen också, säljarnas dominans är övertygande. Intressant blir att se om priset sugs fast i det nedre BB och hur långt ner säljarna lyckas pressa priset. Med tanke på de stora volymerna under detta fall så känns rörelsen övertygande. Har markerat ut det lokala stödet vid 1320 på denna chart.

Månadschart. Finanskrisen, PIIGS-krisen. BB
Månadschart. Finanskrisen, PIIGS-krisen. BB

Månadscharten är av störst intresse. Här ser ni den svenska börsen sedan 2007. Från vänster har jag med en cirkel markerat träffen i det övre BB strax innan finanskrisen utlöstes. I mitten har ni en cirkel som markerar åren då PIIGS- krisen svepte fram över Europa. Samma logik här. Priset studsar mellan de olika nivåerna på BB. Jag skall inte överanalysera denna chart, men ni ser själva hur viktigt det är att ligga på rätt sida av det mellersta BB. Faller det under skall man inte ligga exponerad mot risk, tar sig priset över det mellersta BB kan man ligga lång och med jämna mellanrum flytta fram stop/lossen. Jag ser ingen annan utväg än att det mellersta BB på OMX 30 kommer testas, ca 1305. Varför ? Ju först och främst är ett brott under MA 200 allvarligt. Att köparna har förlorat kontrollen över detta medelvärde stärker säljarna mentalt. Jag har även skrivit om fysikens lagar. Energi, rörelsemängd , laddning.
Allt detta får vi bekanta oss med på oktober månadsstapel. Att vi får ett streck av ovansidan av september månad är negativt. Vi har en shootingstar formation som håller på att följas upp. Kikar vi på staplarna så ser vi att börsen har haft svårt att bryta upp förbi 1400-1410 nivån sedan maj 2014. Säljarna har tagit sina smällar, samlat momentum och går nu på knock. 1300 nivån vill de ha ned för räkning. Vi ska vara objektiva, det är ju meningen med teknisk analys.
Vi har lokala toppar vid  ca 1400 som nu har producerats under flera månader. Logiken med BB är ju att priset studsar mellan dessa. Skulle det visa sig att 1300 nivån försvaras och köparna vänder på steken med kraft, då kan det vara så att OMX 30 är på väg mot 1460 nivån. Kom ihåg viktiga nivåer måste stämmas av eller brista för att priset skall kunna fortsätta sin resa. Upp eller ner. 1460 nivån känns lite avlägset men skall inte utesluta det av den anledningen, varje gång större ras har inträffat har det övre BB på månadscharten träffats. TA gudarna kanske nöjer sig med 6 toppar. Med tiden får vi veta. Lägg märke till RSI indikatorn, fritt fall. Tycker vi ska ta en snabb titt på lite bonus material. Vi vänder oss till andra sidan Atlanten. Vad vore de globala marknaderna utan den Amerikanska börsen, SPX 500 ?

SPX 500, Trenden hotad.
1 D chart, SPX 500, Trenden bruten!

Första steget är att lokalisera trenden. Trenden är vår vän. Vid trendbrott skall man vara uppmärksam för det är marknadens sätt att säga oss att sentimentet är på väg att skifta. Trenden bröts förra veckan, igår så fick vi ett återtest av trendkanalens botten. Marknaden visade återigen nåd och gav en extra chans att komma ur köp positionerna. Köparna misslyckades med att återställa ordningen och kan nu få betala ett högt pris. OMX 30 likt många Europeiska index är mycket svagare än SPX 500. OMX 30 är under MA 200 (ca 1362) medans SPX 500 har en bit kvar dit( ca 1904). Om jag känner denna marknad rätt, skulle SPX 500 falla under 1904 och bryta MA 200 då kommer nog inte OMX 30 att klara av att försvara 1300 nivån. Vi får veta med tiden. Värt att tänka på, marknaden rör sig i vågor. Dominerar säljarna blir det 2 steg ner 1 steg upp. Dominerar köparna blir rörelsemönstret det omvända. Ett enkelt sätt för oss att avgöra om vi ligger i rätt positioner är genom portföljens utveckling. Har man för volatil  portfölj utveckling är det oftast ett tecken på att man tar för stora risker.

Viktiga stödnivåer på SPX.
Viktiga stödnivåer på SPX.

Här får ni viktiga stödnivåer på den Amerikanska börsen. Ni ser den brutna trenden här, inzoomad. 1924- 1925 är köparnas sista försvarslinje innan MA 200 (ca 1904). Håller inte MA 200 och den psykologiskt viktiga 1900 nivån då triggas en säljsignal ned mot  ca 1800 som också är det mellersta BB på månadscharten.

Sentimentet. Domineras av sälj.
Sentimentet. Domineras av sälj.

Här är sentimentet på den amerikanska börsen. Är det ett sammanträffande att köpoptimismen har varit fallande sedan somras, nästan lika länge som OMX 30 har kämpat med 1400 nivån?

Fibb rekyl nivåer, OMX 30
Fibb rekyl nivåer, OMX 30

Kommer avsluta denna TA av OMX 30 med lite rekyl nivåer. Nu gör jag ett antagande, så ta det hela med en nypa salt. Om jag utgår ifrån att OMX 30 toppade vid 1424. Den andra referenspunkten jag är botten som skapades efter finanskrisen ca 550. Med Fibbonacci metoden får jag då fram olika rekyl nivåer. Dessa ser ni på charten ovan. Ett youtube- klipp om Fibbonacci finns på hemsidan.

Lycka till

Frågor och funderingar välkomnas. Kommentera gärna.

Stoploss.se finns nu på Facebook och Twitter. Vi har även uppdaterat e-mail adressen.
Fyll i din mail så får du en notis när jag publicerar nytt på sidan. Kostnadsfritt.

All material som publiceras på denna sida är endast mina observationer. Det skall inte betraktas som publika köp eller sälj rekommendationer. Detta är endast mina personliga tankar kring marknadens tekniska styrkor och svagheter. Allt publiceras i utbildningssyfte.
Vänligen

VV

Lär dig mer om TA och ta del av dagliga praktiska analys ex genom att registrera din e-post. Kostnadsfritt !

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail
Tagged , , , , , ,

8 thoughts on “Stockholmsbörsen, OMX 30 uppvisar tendenser till fortsatta fall !

 1. Tack så mycket för all info! kanske en dag man kommer förstå allt 🙂
  när jag tittar på kurvan på omx30 denna vecka så ser jag att den två gånger har varit nere på 1326 och därifrån gått upp.
  Kan inte det ett tecken på att vi är påväg upp?
  har för mig att om man ser ett W i grafen så ska man vara glad 🙂

  1. Hej Anders.

   Allt är möjligt på börsen. Jag tror precis som i den senaste analysen av OMX 30 att 1300 är en intressant nivå.

   Vänligen

   VV

   1. Verkar onekligen som du får rätt! Hoppas på det, fantastiskt att du får det rätt på örena nästan, så får vi hoppas morgondagen är blå 🙂

 2. Hej!
  Vill börja med att tacka för ett bra intiativ och en kanonintressant sajt!!
  Har pillat lite gran med Ta (skrapat på ytan)
  Ska bli kul att fördjupa sej här.
  Jag var inne på sajten investing.com och tänkte använda samma chart som i dina exempel.
  Jag finner sidan lite rörig.
  Skulle du vilja beskriva ur du hittar chartet med OMX30?
  Jag har hittat en kurva på OMX30 men är stört omöjligt hur jag ska få till MA50 istället för MA10 som envisas med att ritas upp.
  Är det kanske så att du har en betal-variant och jag bara är inne på en begränsad gratisversion?

  Mvh. Mattias

 3. Mycket intressanta iakttagelser och bra förklaringar. Gör det hela begripligt.

  ..Och tack för en grymt bra sida!

 4. Hej VV !
  Fantastiskt vilken träffsäkerhet du har med ditt sätt att analysera börsen !
  En stor eloge till dig för det arbete du lagt ner och förmedlat till och läsare.
  Jag har en fråga med tanke på utvecklingen på OMX, jag får känslan av att vi ska ända ner till Fibb nivå 38,2 %, alltså c:a 1100, vad tror du om detta antagande ?

  Hälsningar
  Langsmo

  1. Hej Langsmo.

   Vi måste först avvakta och se hur denna upprekyl ter sig. Skall 1100 nivån bli en verklighet så måste OMX 30 tryckas under 1300 nivån.

   Vänligen
   VV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.