OMX 30, Stoploss

OMX 30 visar första tecken på svaghet ?

Har följt utvecklingen på den Amerikanska börsen( SPX 500) väldigt intensivt denna vecka. SPX 500 har liksom Stockholmsbörsen (OMX 30) under den föregående veckan skapat nya toppar. Globalt sätt så är SPX 500 det viktigaste indexet, och i regel så brukar utvecklingen där speglas av på de andra börserna. När OMX 30 skapade en lokaltopp vid ca 1424 så uppstod genast en del tekniska svaghetstecken. Skapas nya toppar är det tecken på styrka, det ska man inte ifrågasätta eller motarbeta. Trenden är din vän och till för att följas.  Men  det kommer alltid en sista topp innan marknaden vänder ned och trendskifte blir ett faktum. I min handel tillämpar jag strategier, regler, uppsatta mål och rejäl dos disciplin. TA är metoden som är grunden till allt detta. Mina tankar kan skifta, något som är köp nu kan vara ett sälj efter några minuter. Marknaden och priset är det som är väsentligt. Egot kan enkelt bli ens värsta fiende och få portföljen att blöda. Vi kikar på några charts.

6 H charten, varje stapel motsvarar 6 H handel.
6 H charten, varje stapel motsvarar 6 H handel.

Redan i onsdags så visade SPX 500 tvekan då köparna inte lyckades producera en stapel över det mellersta BB. De fick 4 försök på sig,(markerat med rött) idag kom kapituleringen och den Amerikanska börsen föll med 1.62 %. Jag har i 2 dagar avvaktat på vilken väg priset skulle ta på denna chart. Mitt tålamod belönades tillslut. Medans striden mellan säljare/ köpare pågick på  SPX 500 så rasade ett viktigt slag om 1410 nivån på OMX 30.

5 H chart. Kampen om 1410 nivån
5 H chart. Kampen om 1410 nivån

På 5 H charten OMX 30 ser man klart hur reaktionerna blir så fort det mellersta BB ger vika. 1410 nivån var en viktig utbrottsnivå förra veckan, när det stod klart att SPX 500 inte lyckades ta sig förbi 2000 nivån och högre agerade säljarna på Stockholmsbörsen. När OMX 30 bröt upp över 1410 nivån var det ett styrketecken. Att tappa denna nivå och upprepade ggr misslyckas med att återta den är nu ett svaghetstecken.

1 D chart, MA 50 (Blå linje)
1 D chart, MA 50 (Blå linje)

Denna chart visar hur OMX 30 handlades långt utanför det övre BB  efter utbrottet vid 1410 nivån(översta pilen). Det skapas en lokaltopp vid 1424 och därefter börjar en del vinsthemtagningar. Priset börjar nu söka sig till det mellersta BB. 1410 ger vika och under tisdagen och onsdagen skapas 2 lokala stöd vid 1405, markerat med en ruta. Dessa lokala stöd var till en början dubbelbotten, här gick en del del köpare in och siktade mot ett återtest av 1424 nivån. Dagens fall vart kraftigt då många av dessa spekulanter tvingades stänga sina positioner, de som hade en högre smärttröskel och gick in vid 1410 nivån insåg nu också att det var dags att sälja för att hålla förlusterna små. På det kommer även blankare och i den kategorin hörde jag hemma idag. Det mellersta BB vid 1397 höll inte och så länge som priset är under den nivån är det MA 50 som blir det första bästa stödet, ca 1385.

Vecko chart, dubbel topp, träff i övre BB.
Vecko chart, dubbel topp, träff i övre BB.

På veckocharten har vi en dubbeltopp(dubbel pil). Denna formation är en tidig säljsignal i min regelbok. Vi har också 2 perfekta träffar i det övre BB som stöts bort omedelbart. 2 svaghets tecken(dubbel pil). Då priset förlorar mer än 50 % av den föregående veckostapeln så kan det vara en viktig säljsignal i sig. Vad vi inte skall glömma är att det återstår en handelsdag på denna vecka. Staplarna är valida först då de avslutas, då detta är en veckochart, så är den valid vid veckoavslutet.
1388 en viktig stödnivå, därefter har vi 1384 som är det mellersta BB på veckocharten. I tidigare analyser har vi också fastställt att priset strävar efter att studsa mellan dessa Bollingerband. De svarta linjerna på charten. Vi avslutar denna sena natt med att kika på månadscharten.

Svansar på ovansidan av staplarna är negativa formationer.
Svansar på ovansidan av staplarna är negativa formationer.

Pilen markerar septembers månads högsta vid 1424. Efter denna topp så har säljarna klivit in och visat intresse av att ta över takt pinnen. När dessa staplar bildar “svansar” på ovansidan av stapeln så är det tecken på att köparna överger sina positioner. Liknande företeelse/formation uppvisades i juli(markerat med en röd ruta) och då föll börsen kraftigt. Det finns ett viktigt stöd på månadscharten vid 1377. Detta har varit en nyckelnivå sedan februari 2014. Skulle detta stöd brytas då kan ni räkna med större ras. Nu är vi ganska långt ifrån 1377, men skulle sep månad avslutas under den nivån så kommer vi skapa en väldigt negativ  formation som heter shootingstar. Blir ett spännande avslut på denna handelsmånad.

Vänligen

VV

 

Facebooktwitterlinkedinmail
Tagged , , ,

1 thought on “OMX 30 visar första tecken på svaghet ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.