Orexo

Teknisk analys -Orexo

Vi kommer ta en närmare titt på den historiska utvecklingen av Orexos prisutveckling och praktiskt försöka rannsaka tekniska sälj/ köpsignaler.

 

Orexo(daglig)analysma50200

 

Detta är en ut zoomad dag chart. Här ser vi utvecklingen i Orexo från april 2013 fram till stängning i fredags. Den blå linjen är MA 50 och den gröna linjen motsvarar MA 200.

Ni kanske minns från verkygs mailet. Primär och sekundär trend. Där primär (MA 200) trend avser en trend större än 3 månader och där sekundär(MA 50) trend avser en tidsperiod på 3 veckor till 3 månader.

I april 2013 så tog köparna för första gången kontroll över MA 50. Vem hade då kunna tro att detta var en början på en prisutveckling som skulle gå från dryga 50 kr till toppen på 184kr efter ca 7-8 månader.

A.

Det som var det verkliga startskottet för detta rally var ett ” utbrotts gap” som bildades i juli 2013. Ett utbrottsgap är mycket intressant därför att den bakomliggande psykologin är resonabel.
Om ett utbrottsgap bildas i en fallande trend visar det att säljarna som tidigare dominerade snabbt tappat kontrollen. I detta fall när kursen öppnar upp med ett gap, innebär det att köparna är så starka och ivriga att de inte är oroliga för att betala dyrt för att komma över varan, långt från föregående stapels högsta notering.

När köparna är så starka att de betalar långt över föregående dags pris direkt vid öppning, är det ofta relaterat till nyheter som kan ha påverkat den fundamentala värderingen av bolaget.
Ett utbrottsgap täpps sällan, eftersom skiftet mellan den dominerande kraften sker snabbt.

Därefter fortsatte kursen sin framfart. I sep 2013 stod kursen i 160 kr. Jag som erfaren trader handlar aldrig spikar. Oftast så brukar dessa formationer ha en tendens att snabbt förlora vunnen mark. Detta hände i detta fall också. Lägg märke hur MACD indikatorn varnade från att gå in på 160 kr. Har markerat detta med en pil. 160kr vart ca 115kr.

Efter det så följde ett sista kraftigt rally och Orexo nådde en toppnotering vid ca 184 kr mot slutet av 2013.

 

Efter dessa kraftiga uppgångar så kan man säga att Orexo var överköpt. Bara för att ett papper är överköpt betyder inte det att det inte kan gå högre. Det är oftast här som en konsolideringsfas inleds. Köparna som har varit med på hela resan börjar fundera på om de skall kamma hem vinsten, samtidigt som säljarna/ blankarna letar efter svagheter hos köparna. Vi ser de första tecknen på att köparna börjar förlora intresse när Orexo inte lyckas skapa nya toppar. Vartenda försök till att driva priset högre resulterar i lägre toppar och lägre bottnar.  När MA 50 tillslut hinner upp priset så övergår denna kamp mer till att upprätthålla den sekundära trenden än att skapa nya toppar.

C.

Säljarna lyckas tillslut ta kontrollen. MA 50 ger vika och så fort detta inträffade så var de inställda på att rubba den primära stigande trenden i form av MA 200(gröna linjen). Första anfallet lyckades köparna försvara, vid andra anfallet gav det vika och MA 200 var brutet.

Från 184 kr till ca 92 kr. Det var där jag första gången fick upp ögonen för Orexo. Rekyler på 50 % är ganska vanliga när ett papper har haft en kraftigt stigande utveckling. I en trend uppstår alltid kortare eller längre rekyler. Dessa har en benägenhet att stanna upp vid Fibonaccis rekylnivåer.

För att räkna ut dessa nivåer utgår man från den absoluta toppnoteringen i den stigande trenden. Det är därifrån en procenträkning börjar med toppens värde på 0 %. Den absoluta bottnen där trenden startade får värdet 100 %.

De vanligaste Fibbonacci- retracements-nivåerna är:

0%, 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8%, 100%

 

D.

Orexo skapar en dubbelbotten vid ca 92-93 kr och köparna ställer in sig på att återta kontrollen av MA 50 igen. Detta lyckas under sommarn 2014 och sedan dess har Orexo lyckats skapa en ny trendkanal utan några allvarligare avbrott på upptrenden.

Slutsatser av denna chart:

Ett papper visar oftast svaghet när köparna misslyckas med att skapa nya toppar.

Så länge som ett papper handlas över MA 50 så skall man ligga lång(Köp).

Bryts MA 50 är det första varningstecknen på att MA 200 kan komma att åter testas.

Håller inte MA 200 så är det säljsignal.

Oftast så forceras dessa MA-värden både på ner/uppsidan efter en konsolidering. Man skall vara vaksam när de planar ut.

Studera gärna charten. I framtiden kommer ni kunna dra nytta av det ni ser här, utvecklingen är skrämmande lik och kan appliceras på andra värdepapper.

 

Vad händer i Orexo nu?

Orexo(daglig)nu

 

Orexo verkligen står och väger. Jag var inte riktigt medveten om hur intressant läget var innan jag började granska Orexo på djupet med denna analys.

Vi har nu kommit fram till att MA 50 styr den sekundära trenden. I Orexos fall 131,50 kr just nu. (blå linje ). Den primära trenden MA 200 löper vid 139 kr,(röd linje). Vi tar ett steg i taget.

Första pilen från vänster markerar dubbelbotten och starten på hela denna upprekyl.

A.

Visar hur köparna återtar kontrollen av den MA 50, och vänder bilden till mer positiva tongångar. Lägg märke hur svansarna nuddar MA 50 flera handelsdagar i streck. MA 50 börjar agera som ett stöd.

B.

Köparna misslyckas med att återta kontrollen av MA 200 och träffar det övre Bollingerbandet. Efter att jag såg denna dubbeltopp skapas och svagheten hos köparna, det var då jag varnade i forumet att priset med allsannolikhet skulle åter testa 118-120 kr.

C.

Den 8 augusti  2014 åter test av ca 118 kr. Om man tvekar när det verkligen gäller då tar motståndaren kommandot. Att köpare tvekade straffade sig. Under denna hastiga rörelse ner lyckades säljarna skaka ur svaga händer. De som köpte in sig i Orexo sent fick sig en omgång av säljarna och stressades ur sina positioner.

Orexo handlas nära MA 200, Tycker det är ett intressant fall. Jag har märkt ut det med bokstaven D. Köparna har parkerat priset nära 139 kr. Så länge som MA 50 håller 131,50 kr är tonen positiv. Får vi en handelsdag som stänger under detta pris bryts denna stigande kanal som har varit stigande sen maj 2014. Skulle se det som en säljsignal.

Skulle Orexo däremot lyckas ta sig förbi 139 kr så skiftar tonen från positiv till väldigt positiv. Orexo har gjort det förr. Den mest övertygande köpsignalen skulle vara om Orexo skapar ett utbrotts gap någon handelsdag under veckan, helst med hög omsättning.

För trots att Orexo har haft en väldigt volatil utveckling kursmässigt så pekar ingen av de viktigare MA värden neråt. MA 200 är sidoåtgående och MA 50 stigande.

Ett möjligt utfall skulle vara åter test av 131,50 kr för att sedan åter testa 148 kr toppen. Hade jag haft aktier i Orexo idag skulle jag se 131,50 kr som en kritisk nivå. Jag hade även avvaktat och testat reaktionerna runt 139 kr. Problemet är att varje misslyckat försök till att erövra denna nivå kommer få konsekvenser i form av att säljare/ blankare ser sin chans att pressa priset mot eller under 131,50 kr. Min stopploss hade legat i spannet 128 kr -130kr.

Snabbtitt på veckocharten :

 

Orexo(Veckovis)

 

I denna chart motsvarar varje stapel en handelsvecka i Orexo. Denna chart gör mig lite osäker på den framtida utvecklingen. Om vi ser till utvecklingen här så visar det klart och tydligt att köparna ger upp kampen vid ca 145 kr. Förra veckan nådde vi en ny topp på ca 148 kr. Efter denna topp kom nyheten om Orexos försäljning av egna aktieinnehavet. Då började det bildas något som kallas för shootingstar. (Fallande stjärna) Denna formation är negativ och skulle denna vecka avslutas under ca 129 kr då är det ett klart sälj. Dessa streck som bildas på ovansidan av stapeln är negativt då de vittnar om att köpare inte kan behålla vunnen mark. Märkt ut dessa veckor med pilar och ni ser tydligt den negativa utvecklingen som följs upp veckorna därpå.

De övre BollingerBanden agerar just nu som motstånd. 4 exakta träffar som gör att priset studsar tillbaks varje gång. Skulle inte 129 kr hålla så verkar närmaste stödet vara 120 kr på denna chart. Bryter Orexo upp över 140 kr så får vi en liten köpsignal som borde resultera i att 145-148 kr nivån återtestas.  Har märkt ut dessa kritiska nivåer.

 

Orexo(Månadsvis)

 

Slutligen månadscharten. Varje stapel motsvarar en månad. Man glömmer nästan bort att Orexo har stigit 4 månader i rad. Till motsats av shootingstars formationer så är ”hammare” väldigt positiva formationer. Denna chart gör att jag ställer mig väldigt optimistisk till Orexo. September månads avslut i Orexo kommer spela stor roll för framtida utveckling. Köp signal om vi stänger ovanför 140 kr allt över 148 kr pekar på att Orexo kommer handlas upp mot 160-165 kr. Lägg märke till att Bollingerbanden här är stigande och lämnar utrymme för en kurs uppemot 195 kr.  Då vi redan också har en dubbeltopp vid ca 140 kr och dubbel botten vid 117 kr så kommer ett brott under/ över dessa nivåer signalera om Orexos framtida kursutveckling.

Kan lova er en sak, denna månad kommer bli väldigt volatil. I skrivande stund dominerar köparna, och det är så nära en total dominans.

 

Vi rundar av här.  Vi börjar med att bevaka rörelser mellan 131,50 kr -139 kr under denna handelsvecka.

Tack för er tid. Om ni har synpunkter eller frågor så är ni välkomna med dessa.

Personligen kommer jag ta spekulativa köp positioner över 140kr. S/L 138 kr.

 

Vänligen

VV

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.