OMX 30

Säljarna samlar momentum, risk för ras på OMX 30.

Volatiliteten börjar tillta. Svängningarna är små än så länge, men det finns en hel del varningslampor som blinkar och varnar för att allt inte riktigt står rätt till. Den globala marknaden är en krutdurk just nu, liten gnista saknas och konsekvenserna lär bli allvarliga.  Tanken var att skicka ut den första grundliga analysen av OMX 30 till helgen,  med en allt mer alarmerande utveckling så känner jag att jag borde publicera något som gör er medvetna om det spända läget.
Vanligtvis så föredrar jag att finslipa allt material jag publicerar här under 1-2 dagar, idag får vi tumma på den regeln då tiden är knapp.
Det finns många variabler som påverkar Stockholmsbörsen, OMX 30. OMX 30 likt alla andra huvudindex, följer slaviskt det som händer på den amerikanska börsen, SPX 500.
I vissa fall kan OMX 30 vara något starkare än SPX 500 och tvärtom. Ibland är det små variationer i tekniskt styrka som ger upphov till detta fenomen. Just nu är de dessa index synkade och underlättar mitt jobb. Som ni har märker så letar jag gärna efter samband. Vi tar ett ex.
Steg 1 : Låt oss säga att jag köper positioner i Hennes & Mauritz, HM. Innan jag gör det vill jag se att HM visar styrka på intradags basis. Intradag är den aktuella handelsdagen. Då HM har en stark koppling till huvudindexet OMX 30 vill jag gärna se styrka i OMX 30. För det som skulle kunna hota denna affär är ju att OMX 30 börjar svikta.
Steg 2: Nu när jag vet att OMX 30 är det största hotet så måste jag hålla koll på det som har störst inverkan där. I OMX 30 fall är det ju SPX 500. För börjar SPX 500 falla, då drar den med all sannolikhet ned OMX 30, OMX 30 drar ned HM och HM skulle riskera mina köp positioner.
Denna lista skulle kunna göras lång, för det finns det som påverkar SPX 500 osv osv….  Varje gång man exponerar sig är det bäst att man vet vad man gör. Värdepappershandel är ingen lek.
Låt oss komma till saken. Nu när vi vet att SPX 500 är viktigt att hålla reda på, ska vi kika på variabler som påverkar SPX 500.

EUR/USD 14 års stigande trend bruten.
EUR/USD 14 års stigande trend bruten.

EUR/USD. Detta valuta par avspeglar i regel riskviljan på marknaderna. Vi har en stigande trend under de senaste 14 åren som nu ger vika. Detta är inget som man skall vifta bort. Vad som hände med detta valutapar under finanskrisen 2008, ser ni ovan.

USD, bryter upp ur en trend som har varat sedan 2006.
USD, bryter upp ur en trend som har varat sedan 2006.

Detta är ett index över den Amerikanska dollarn. Som ni ser så bryter den upp ur en trend som har varat sedan 2006. Detta kan vara ett tidigt tecken på att större marknadsaktörer positionerar sig för större fall. Risk off.

VIX- indexet. Mäter oron på markanden.
VIX- indexet. Mäter oron på markanden.

” VIXXEN”. VIX indexet “tar tempen” på hur pass orolig marknaden/investerarna är. Ett lågt tal innebär frid och fröjd, stigande börser globalt. Pilen längst upp visar hur pass orolig denna marknad blir när det krisar.
Nedre pilen markerar dubbelbotten som har skapats. Som ni säkert minns så är ett dubbelbotten i regel en bra köpsignal. Köpsignal i VIX:en skulle vara negativt för börsutvecklingen. Lägg också märke till hur BollingerBanden (svarta strecken) drar sig samman. När BB dras samman så är det tecken på att större rörelser är på ingång. Vad BB är hittar ni om ni klickar på denna länk. MACD:n och RSI indikatorerna vänder upp från riktigt översålda nivåer, detta ökar VIX:ens chans till att uppvärderas.

HANG SENG- INDEX, på randen att bryta ner
HANG SENG- INDEX, på randen att bryta ner

Det ser lika tungt ut på många håll i Asien. Hang Seng- indexet är på gränsen att bryta en stigande trend som har varat sedan 2009.
Jag skulle kunna göra denna lista lång. Vi tar en  titt på OMX 30 och SPX 500.

Dagchart OMX 30, Testar MA 50.
Dagchart OMX 30, Testar MA 50.

OMX 30 skapade en dubbeltopp på dagcharten vid 1424 nivån den 19-20 sep. Dubbeltoppar är bra säljsignaler, vilket man även ser här, övre pilen. Därefter så föll OMX 30 ned genom den viktiga utbrotts nivån vid ca 1410, under hög omsättning. I måndags föll priset ned till 1384 och fann stöd vid det psykologiskt viktiga glidandemedelvärdet MA 50( Blå linje). Kursen stängde idag vid 1403.
Vi har alltså en “signifik” topp vid 1424 , ett lokalt botten vid 1384. 40 punkter mellan dessa 2 nivåer. Dagens stängningskurs vid 1403 motsvarar ca 50 % rekyl på fibb skalan. Om säljarna nu menar allvar med att trycka ned OMX 30, då får inte köparna etablera sig över denna nivå. MA 200 (röda strecket, ca 1362) är en väldigt viktig nivå att hålla koll på. Säljarna  utmanade denna nivå i aug 2014, men lyckades aldrig följa upp rörelsen. Det enda sättet för köparna att ta definitiv kontroll av OMX 30 skulle vara att erövra 1410 nivån, helst under en hög omsättning, 12-14 miljarder eller högre.

Veckochart, 1410 nivån viktig för köparna, 1385 viktig för säljarna.
Veckochart, 1410 nivån viktig för köparna, 1385 viktig för säljarna.

Veckocharten uppfyller även den alla nödvändiga kriterier för negativ utveckling. Vi har en träff i det övre BollingerBandet och skapar en dubbeltopp. Hade priset lyckats ” klistra sig fast” i det övre BB hade det varit tecken på styrka i rörelsen. Detta var inte fallet här. Logiken med dessa BB(svarta linjerna) är att priset skall röra sig mellan dessa. Under veckan fick ett test av det mellersta BB vid 1385. Jag har en känsla av att säljarna inte riktigt är klara med den nivån. Får vi ett återtest av detta glidande medelvärde och det inte håller, då är MA 200 på dagcharten (1362) köparnas absolut sista försvarslinje.

Månadschart, 1377 viktig stöd nivå, trenden bryts om inte 1362 håller.
Månadschart, 1377 viktig stöd nivå, trenden bryts om inte 1362 håller.

Månadscharten är intressant. Här motsvarar varje stapel en avslutad handelsmånad i OMX 30. 1377 är en nivå som har agerat stöd sen juni 2014. Här ser vi den starka utvecklingen som OMX 30 har haft sedan mitten av 2011. Denna stigande trendlinje har en brytningspunkt vid ca 1361, samma nivå som MA 200 på dagcharten. Ett fall under denna nivå förvandlar säljarna till den absoluta dominanta kraften.

SPX 500, Mellersta BB
SPX 500, Mellersta BB

Den Amerikanska börsen stängde idag på ca 1972. Det mellersta BB ligger vid 1965. Detta är nivån att hålla koll på under denna handelsvecka. Viker det där, får man  vara försiktig.

Denna sammanställning/ speglar min personliga åsikt av vart marknaden är påväg. Det är endast observationer och inga direkta köp eller sälj råd. Upp till var och en att tolka informationen och fatta beslut.

Lycka till.

Vänligen

VV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail
Tagged , , ,

9 thoughts on “Säljarna samlar momentum, risk för ras på OMX 30.

  1. Lika spännande varje gång, är som när man var liten och cyklade till kiosken och köpte nytt nummer av Cowboy och eller Prärie (Davy Crocket).
    Verkligen hygglo av dig att undervisa oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.