OMX 30

Stockholmsbörsen, OMX 30- Toppformation?

Stockholmsbörsen, OMX 30 har liksom som de Europeiska indexen inlett 2015 med kraftiga uppgångar. OMX 30 skapade en lokal topp och ett nytt ATH (all time high) i höjd med ca 1720 den 19 Mars. Sedan inleddes en konsolideringsfas( kursen/indexet rör sig i sidled) och handlas i spannet mellan 1655 -1715. 
Rapportperioden har precis börjat. SKF var först ut med att bekänna färg som inte föll marknaden i smaken. Aktien tog rejält med stryk och tappade över 8 %. De kraftiga börsuppgångarna sätter press på bolagen att leverera, den bleka inledningen ihop med de höga värderingarna gör att investerarna sitter på helspänn. Obehag, rädsla, en volla “cocktail” som lätt kan sluta med migrän för många investerare. Veckan avslutades med ett kännbart fall på 2.08 % och stängde på 1655, dvs i botten av konsoliderings kanalen. Det största fallet under en enskild handelsdag  2015. Trots detta ligger uppgången på 13 % i år. 1655 är en infektionspunkt, och därav väljer jag att skriva denna analys. Min definition av  infektionpunkt/er hittar ni i denna analys. April- maj är svaga månader rent historiskt så här gäller det att vara vaksam.
All min handel baseras på TA(teknisk analys). För att underlätta det hela kommer jag använda mig av vissa smått bisarra liknelser. Underlättar rent pedagogiskt. Börsen för mig är ett ständigt rasande krig mellan köpare och säljare. Chartsen är kartan över krigsskådeplatsen. Jag är legoknekten vars enda uppgift är att alliera mig med den dominerande sidan, se till att överleva för att kunna ta nästa strid. Portföljen är vapnet och “infektionspunkterna” är ammunitionen.
I dagens TA av OMX 30 ska jag berätta hur jag tillämpar TA allt från positionering, riskhantering till potentiell vinsthemtagning. Tanken med denna hemsida är främst att belysa och lära ut fördelarna med TA. Att hemsidan heter Stoploss.se är ingen slump, fokus ligger på att begränsa riskerna. Lär man sig undvika förlust fällor har man kommit en bra bit på vägen . Inte många jag kan bolla börsen med på fritiden, tror de flesta i min närhet är lagom trötta på börstjatet, hemsidan råder bot på ångesten som kryper fram under helgerna när börsen lyser med sin frånvaro. Hemsidan har nu ca 600 prenumeranter efter 6 månader. Min “debutanalys” varnade för det kraftiga raset(1393- 1246)  i oktober 2014 (Läs här). Den analysen gick hem, får vi se vad det blir av denna.


OMX Stockholm 30(Daily)20150419trenden
Är man objektiv minimerar man risken med att låsa fast sig i dåliga positioner. TA hjälper en att få bort önsketänkandet. Man lokaliserar den underliggande trenden och baserar sin handel efter den. Finns ett uttryck ” one good trend pays for them all”. Man följer marknaden och låter vinstpositionerna utvecklas. Förr eller senare bryts varje trend. I skrivande stund ligger trendlinjen(Röda linjen) i höjd med fredagens stängning, ca 1655.
OMX 30 uppvisar en del svaghetstecken men är långt ifrån allvarligare säljsignaler. I början av denna analys nämner jag konsolidering och krig. En konsolidering är vanlig efter kraftiga rörelser. I detta fall så ansamlar köparna kraft för vidare avancemang. Pansar divisionerna ligger nu långt före infanteriet. ATH och de lokala topparna i höjd med 1710 agerar motstånd, man kan säga att säljarna nu har organiserat sig och lagt all försvar vid dessa nivåer.
Pilarna till vänster i bild visar vad som kan hända när  MA 50(blå linje) och MA 200( röd linje) ger vika. Detta inträffade i samband med oktober 2014 raset.  Dessa glidande medelvärden är viktiga “infektionspunkter”.
I fredags föll kursen under MA 50(1668). Inte nog med det, säljarna lyckas även parkera OMX 30 på trendlinjen, indexet vilar på en skör tråd. Så länge som OMX 30 handlas under 1668 så kommer säljarna vara ute efter att slå ut trendlinjen. Lyckas säljarna lär deras nästa mål bli att avancera mot MA 200, 1475-1500. På börsen får man oftast 2 chanser att komma ur sina positioner. Vore sig man är köpare eller säljare. Lokala toppar/bottnar återtestas, glidande medelvärden stäms av, och trendlinjer återbesöks. Såg en webinar med Tobbe Rosén nyligen, han använde uttrycket “husse kallar hem vovven”. OMX 30 bör söka sig ned mot MA 200 och hälsa på husse.
OMX Stockholm 30(Daily)20150419InzoomadVi håller oss till 1 D charten, zoomar in och lägger till Bollinger Banden.( BB, svarta linjer). Jag blankar sällan, blir det korta positioner blir det i regel XACT BEAR 2. Skulle ALDRIG röra nått som har högre hävstång än 2. Ren gambling att ta större risk än så, i spel är banken den enda vinnaren. Mellersta BB på dagcharten ligger i höjd med 1690. Jag kortade OMX 30 i slutet av handelsdagen precis i höjd med 1690. Stänger kursen nära eller på ett viktigt stöd kan det vara värt en chanspost. Minsta lilla rörelse på nedsidan och stödet är brutet. Det där med att man alltid får två chanser på sig att komma ur sina positioner? Kikar ni på den sista stapeln så ser ni att det mellersta BB återtestas underifrån för att sedan vika ned med kraft. MA 50 (ca 1668,blåa linjen) kommer troligtvis återtestas underifrån en sista gång innan säljarna på allvar försöker slå ut 1655 nivån. Trendlinjen har redan 6 träffar. Faller OMX 30 under trendlinjen så kommer denna omvandlas till ett motstånd.
positioner XACT bear2
Här är mina korta positioner, togs i höjd med 1690. Viktigt att komma in rätt i varje affär. Jag gör en hel del mindre förluster, men sen gör jag en affär som gör de små förlusterna obetydliga. Det är min strategi. “1 good trend pays for them all”. Låt vinnarna löpa. Ett typiskt nybörjarfel är att släppa bra positioner för tidigt samtidigt som de har svårt att skilja sig från dåliga. 
OMX Stockholm 30(Weekly)201504191 V chart. 1654 är ett viktigt stöd i form av lokala bottnar. På uppsidan är det 1700 som är ett motstånd av intresse. Återtar köparna kontrollen av den psykologiskt viktiga nivån är ett återtest av 1720 mest troligt. Nya utbrott öppnar upp för uppgångar i höjd 1780-1800 nivån, övre BB. Lägg märke till att MACD -indikatorn är på extremt överköpta nivåer. Jag förlitar mig mest på formationer. För en nybörjare är detta en massa röd/ gröna staplar. För mig berättar varje stapel en historia. Styrkor, svagheter, segrar, kapitulationer, blod, svett, tårar osv.
Förra veckans negativa avslut har nu målat upp en formation som går under namnet “Dark Cloud Cover”. Går denna vecka lägre än 1655 så ligger tjuren risigt till. Så ser definitionen ut.

darkcloud patternJag tar med en veckochart till.
OMX Stockholm 30(Weekly)20150420följ trendenDenna chart visar varför det är viktigt att ge vinstpositioner en chans att utvecklas. Köp alltid utbrott ! Med cirklar har jag markerat konsolideringsfaserna. Misslyckas säljarna med att pressa ned priset under 1655 så kommer köparna ana svaghet och ta tillfället i akt. Ett utbrott över 1720 utlöser nya köpsignaler. Tror att säljarna drabbas av panik om OMX 30 återtar 1692 nivån.
1 M chart.
OMX Stockholm 30(Monthly)20150420
Här har ni nyckelnivåerna på längre sikt. Säljarna börjar ställa till med kännbar skada först då de lyckas pressa ned OMX 30 under 1634. 1668 nivån är en bra edge. Så länge OMX 30 är under denna nivå kan man ha korta positioner. S/L nivån skulle jag placera i höjd med 1672. Långa positioner om indexet handlas över 1692. Så länge som OMX 30 befinner sig mellan 1672- 1692 skulle jag undvika att ta några positioner. Bättre att avvakta och se vilken riktning hon tar vägen. En sista chart.
OMX Stockholm 30(Monthly)20150420shootingstarBollinger Banden kan vara till stor hjälp. Pilarna till vänster visar varför man skall se upp när priset/kursen börjar stötas ifrån. Så länge som priset är inpressat och utanför det övre BB är det tecken på ett starkt momentum. BB är som en magnet, men så fort magneten släpper bör man se upp. Börjar det skapas svansar på ovansidan av stapeln så ska man vara försiktig. Mitt tips under oktober raset var att köpa när/om OMX 30 tog sig förbi det mellersta BB (se mitten pil). Cirklarna märker ut hammarformationer, dessa formationer är ett gott tecken på köpdominans. 1634 testades i mars, detta var det övre BB och då agerade det stöd, se pil.
Det övre BB ligger i skrivande stund runt 1672. Detta kan mycket väl bli ett motstånd. OMX 30 är nu innanför det övre BB, “magneten” har släppt, detta är något som inte har inträffat sen Januari i år. Logiken med BB är att kursen skall studsa mellan övre,mellersta och nedersta BB linjen. Rent logiskt så borde därför OMX 30 stå inför en kraftigare rekyl ned. Lägg notis till shootingstar formationen som håller på skapas. Hur april månad stapeln stänger är av stort intresse.
Rent tekniskt så kan detta vara en toppformation. OMX 30 har stämt av de övre BB och skapat en ny ATH. Vi har lokala toppar på månadscharten , februari och mars ca 1692. Dessutom har vi dubbeltopparna mars och april i höjd med 1720. För att detta påstående skall stämma får alltså OMX 30 inte gå högre än 1720.

Vi rundar av här. Börsen öppnar om dryga 2 timmar. Jag kommer dela med mig av mer material på Twitter. Hoppas detta är till någon hjälp. Tack för all stöd.

Lycka till !
Frågor och funderingar välkomnas. Kommentera gärna.

All material som publiceras på denna sida är endast mina observationer. Det skall inte betraktas som publika köp eller sälj rekommendationer. Detta är endast mina personliga tankar kring marknadens tekniska styrkor och svagheter. Allt publiceras i utbildningssyfte.

Vänligen VV

Lär dig mer om TA och ta del av dagliga praktiska analys ex genom att registrera din e-post. Kostnadsfritt !

 

Facebooktwitterlinkedinmail
Tagged , , , , , , , , , , ,

6 thoughts on “Stockholmsbörsen, OMX 30- Toppformation?

 1. jag gillar ditt sätt att måla ut scenariot, vilket arbete! överkurs förmig, får läsa några gånger men mycket intressant!

 2. jag är en tant på 55, haft aktier i många år men bara inaktivt. sedan jag började läsa Stoploss har jag börjat intressera mig på ett helt nytt sätt , tack.

  1. Hej Carmer.

   Stort tack för dina kommentarer och uppmuntrande ord. 🙂
   Roligt att kunna inspirera andra att börja tillämpa TA i sin värdepappershandel. Det är enklare än man tror.

   Lycka till.

   Vänligen

   VV

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.